Yangın

22.05.2023
167

Güzel İzmir’imizde ardı ardına yangınlar yaşadık. Son derece lüks görünümde ve mutlaka da öyle olduğunu düşündüğüm, Narlıdere Folkart’ın dört bloğundan bir tanesi cayır cayır yandı. Tam 40 daire olduğu, dairelerin fiyatının da bir milyon dolar olduğu söyleniyor. Yani 25 milyon liraya yakın. Site aidatının 10.000 TL olduğundan bahsediliyor. Profesyonel site yönetimi ile idare ediliyor. Elbette kimse böyle acı sonu arzu etmez, böyle acı bir sona zemin hazırlamaz. Ancak mutlaka bir veya birkaç hata sonucunda da, bu sonucu yaşıyoruz.

Bu yangından sonra 2. Sanayi Sitesinde dört yedek parça dükkanı yandı. Bu dükkanlar çeşitli marka arabaların yedek parça ticareti ve depolamasını yapıyordu. Yanan dükkanların sırtında boya ticarethanesinde bir Ton tiner olduğundan söz ediliyor. Neyse ki yangın tinere ulaşmadan söndürüldü. Daha doğrusu dört dükkanda yanacak bir şey kalmayınca sıçramadan söndü. Sonuçta dış cephe kaplaması onarım ve imalat işi yapılırken dört işyeri yandı bitti kül oldu.

Bu yangınlarda çok şükür ki can kaybı olmadı. Ama her iki yangında da maddi hasar çok büyük. Yangın gören binaların beton kalitesinin ve dayanımının olumsuz yönde çok değiştiğini göz önüne alırsak, yanan binaların yeniden inşaasının da gerektiğini düşünmeliyiz. Bir kıvılcım ve çok büyük maddi zarar…

yangın

Yangınlardan Korunmak…

Halbuki Yönetmelik bu acı sonları yaşamamak için her konuyu ayrı ayrı düşünüp önlem alınacak konuları bize söylüyor. Ne diyor Yönetmelik;

  1. EĞİTİM ŞART; yılda bir kez binalarda Yangın Tatbikatı yapılacak. Yapılıyor mu? Denetlemesi olmadığı için HAYIR…
  2. TEDARİK ŞART; binalarda Yangın Söndürme Cihazları (YSC) bulundurulacak. En basit anlamıyla, 250 m2 ye bir adet 6 kg.lık. YSC konuluyor mu? HAYIR. Konulsa bile hangi yangında hangi materyali kullanılacağını bilen var mı? HAYIR.
  3. BAKIM ŞART; Yangın ve Duman Algılama Sistemleri, Alarm Sistemlerinin montajı binanın açılışından önce mecburen yapılıyor. Peki sonrası? Algılayıcılar is ve toz kaplanıp çalışmıyor. Sürekli alarm çalıyor diye alarm sistemi kapatılıyor. Yangın söndürme sistemleri, yangın dolapları, yangın söndürme cihazlarının periyodik bakımları masraf olmasın diye yapılmıyor.
  4. Bütün bunların üstüne belediyenin sorumluluğunda bulunan itfaiye personeli de eğitim ve teçhizat yönünden yetersiz kalınca yangın oluyor ve yanan bitmeden yangın söndürülemiyor.
  5. Yangında esas olan, ateş büyümeden yani yangın oluşmadan söndürmektir. Bunun için de herkesin yangın eğitimi alması, yangın tatbikatlarının yapılması, yangın donanımının periyodik bakımlarının yapılması şarttır.
yangın

Malımız, hatıralarımız, yanıp kül olup yok olduktan sonra dövünmenin kimseye faydası yoktur. Tedbiri her yönüyle ele almak zorundayız.

Askerliğini yapan arkadaşlarımız bilirler. Her nöbetçi aynı zamanda yangın gözcüsüdür. Bu şekilde talimatlandırılmış ve eğitilmiştir. Yangını oluşmadan veya büyümeden söndürmek, sürekli gözetleyicilik yapmayı gerektirir. Umarım kışlalarda bu uygulamalar devam ediyordur.

Buradan hareketle belki de Acil Durum Eylem Planlarına “Her çalışan aynı zamanda birer yangın gözcüsüdür” maddesini eklemek gerekebilir diye düşünüyorum. Tedbir tedbirdir. Alınan tedbirlerin her nevi maliyetinin, yangının getirdiği maliyetlerin ne kadar altında olacağını herkes hesaplayabilir.

Araçlarda yangın söndürme cihazları mevcut. Maalesef ki şimdiki fenni muayene uygulamalarında Yangın Söndürme Cihazlarının olmaması hafif kusur olarak geçiyor. Yani olmasa da olur. Evlerde zaten arayan soran yok. Sonrasında yandı bitti kül oldu. Tedbir tedbirdir. Haydi bugünden itibaren tedbirlerimizi alalım. Yanma olayımız sadece bronzlaşmak maksatlı uygun şekilde deniz kenarında olsun.

İyi çalışmalar diliyorum bütün arkadaşlarım.

Ercan KIRCILAR

www.igubirlik.org.tr çerez politikası, hakkımızda
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.